Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pyry

Kuvassa viittä vaille 14 kuukautta vanha

Pyry toukokuussa 2016, 9 vuotta ja 5 kk

Pyrtsikkä pyrpylä tammikuussa 2009, ikää 2 v.

Rontti melkein 4-vuotiaana 28.11.2010.

Pyry koiranetissä

Pyry on ristimänimeltään Tase ja se on syntynyt 14.12.2006. Meille Pyry haettiin 4. helmikuuta 2007. Päivällä juhlittiin poikamme Tommin 2-vuotissyntymäpäivää ja illalla karautettiin 300 kilometrin päähän Oijärvelle pentua hakemaan. Entinen pystykorvamme Kosti oli kuollut myrkytykseen tammikuun alussa samana vuonna ja uutta pystäriä oli etsitty kuumeisesti siitä lähtien. Sattumalta huomasimme ilmoituksen Apulassa ja muutaman tunnin kuluttua siitä olimme jo menossa.... Eipä tullut hirveästi kyseltyä pennusta etukäteen. Se oli tiedossa, että pentu on rekisterissä ja luovutusikäinen.

Jo Oulun kohdalla mennessä sää oli kaukana kauniista. Kunnon talvinen lumimyräkkä ja siihen vielä lisäksi voimakas tuuli. Olisikohan mikään muu kuin koiranpentu saanut meitä liikkeelle sellaisella säällä... Pyrytti niin rankasti, että päätettiin ristiä koira Pyryksi. Siitä se on sitten vääntynyt Pyrpyläksi, Pyrtsiksi ja milloin miksikin.

Saimme valita kahdesta pienestä nappisilmästä. Pennut olivat kuin kaksi marjaa, oli aivan mahdotonta sanoa kumpi ompi parempi. Pennut olivat tosi vahvakarvaisia pieniä palleroita.

Nappisilmä nukkui nätisti takapenkillä pahvilaatikossa koko pitkän matkan. Ei edes oksentanut. Kotona sitten alkoi mahdoton veden lipittäminen. Pentu oli asustellut viime viikot tarhassa mammansa ja sisarustensa kanssa ja meillä pitikin sitten aloittaa elo sisällä lattialämmitystalossa. Pyry asuikin sisällä alkukesään asti. 

Vastaanottokomiteaan kuuluivat lapset Annika 4v. ja Tommi 2v. sekä anoppi, joka oli hälytetty lapsenlikaksi. Jääköön se ikä salaisuudeksi...

Pierre-kolli vietti varmuuden vuoksi ensimmäisen yön kodinhoitohuoneessa. Ihan vain siksi ettei pennulla olisi liikaa sulateltavaa heti ensimmäisenä yönä uudessa kodissa.

Kesäkuussa Pyry muutti nukkumaan omaan koppiin. Kolme yötä se istui (sateessa) häkin ovella ja odotti, että joku tulisi sen hakemaan. Kaksi ensimmäistä yötä hiljaa, mutta kolmantena se sitten jo kokeili, että jouduttaisiko itku asiaa. Emännän sydän vuosi verta sitä kuunnellessa, mutta sitten se itku loppui. Neljäntenä iltana Pyry meni nätisti koppiinsa nukkumaan ja tuli aamulla iloisena ovelle vastaan, kun sitä mentiin hakemaan sisälle.

Pyryllä oli meille tullessaan ikävä tapa rähjätä ruokansa ja luittensa päältä. Sitä tapaa siitä kitkettiin kauan ja hartaasti, mutta menihän se oppi viimein perille. Muuten se on aina ollut hyvin ystävällinen ja kiltti.

Ei liene kenellekään epäselvää kenen tämä luu on...

Kaverukset pääsiäisenä 2008

TERVEYS, ULKONÄKÖ JA LUONNE

Pyry on pevisa-tarkastettu 4.9.2008 ja 3.4.2013, silmät ja polvet ovat terveet.  Suomenpystykorva on pevisa-rotu, jolta tutkitaan silmät ja polvet ennen toisen pentueen rekisteröintiä, mutta minä olen sitä mieltä, että jalostustarkastus on ihan sama tehdä jo ennen ensimmäistäkään pentuetta. Epi-luku on myös oleellinen asia. Näistä kaikista on olemassa säännöt ja suositukset. Olen ollut yhteydessä pystykorvajärjestön jalostusneuvojaan ja saanut suosituksen Pyryn ja Emman yhdelle pentueelle. Saman yhdistelmän toistaminen ei vie rotua eteenpäin ja on turhaa. Katsellaan mitä tuleman pitää ja toivotaan parasta.

Pyry vaikuttaa kaikin puolin terveeltä ja pirteältä pystykorvalta. Alaleuasta puuttuu yksi hammas (P2) ja takaraajat ovat minun mielestäni hieman sisäänpäin kääntyneet. Tämäkin on ilmeisesti asia, jota on saatu korjattua jalostuksella. Ravi on mielestäni hieman erikoisen näköistä, mutta minulla onkin vertailukohtana narttumme Emma, jolla ei ole tällaista ominaisuutta. Mika on sitä mieltä, että ei haittaa mitään, mutta on ihan kiva kuulla ulkomuototuomarin näkemys asiasta.

Pyryllä on dominoiva luonne ja se tuskin tulee murrosiän jälkeenkään rakastamaan muita koiria (uroksia). Kunhan vain oppisi olemaan meuhkaamatta, olisin hyvin tyytyväinen. Koirakirjat ovat nyt kovassa kulutuksessa kun yritän opetella opettamaan Pyryä. Sen täytyy saada olla hieman "alkukantainen" jörrikkä, mutta turha rähjääminen saa jäädä.

Olen tutkinut Pyryn isän ja isänisän näyttelytuloksia ja niissä mainitaan hammaspuutokset. Pyryn ukki on siitä huolimatta muotovalio (myös käyttövalio). Ilmeisesti parin hampaan puuttuminen ei ole vakavaa. Harmi vain ettei Pyryn äitiä ole käytetty näyttelyssä. Olisi kiva tietää jotain siitäkin. Nämä mainitsemani kierteiset takakoivet Pyry on ilmeisesti "perinyt" isältään. Tai sitten ei. En ole perinnöllisyystutkija, joten nämä ovat vain maallikon olettamuksia.

Pyry jouluna 2008.


Pyrystä on lisää kuvia ja juttuja galleriassa ja blogissa.

©2019 Suomenpystykorva - suntuubi.com